Werkgroep Leidse Sterrewacht //
De Sterrenwacht
De telescopen
De zesduim
De tienduim
De zunderman
De fotograaf
Welkom op de website van de Werkgroep Leidse Sterrewacht

Donderdag 29 januari, ‘Avondje Sterrewacht’: de Melkweg in kaart met ruimtesonde GAIA

De Werkgroep Leidse Sterrewacht pakt in 2015 de draad weer op met het ‘Avondje Sterrewacht’. Op donderdag 29 januari bent u welkom in de Oude Sterrewacht, het prachtige gebouw bij de Kaiserstaat in de binnenstad van Leiden. U krijgt eerst een voordracht van dr. Anthony Brown over de bijzondere ruimtesonde GAIA, waarmee een kaart van de Melkweg wordt gemaakt. Leden van de Werkgroep Leidse Sterrewacht WLS zullen u vervolgens rondleiden langs de telescopen van de Sterrewacht.
  GAIA is een Europese ruimtesonde die eind 2013 is gelanceerd en de meest gedetailleerde 3D kaart van ons melkwegstelsel gaat maken. Daarvoor gaat GAIA in de loop van vijf jaar metingen verrichten aan wel een miljard(!) sterren. Als "bijvangst" verwacht men bovendien talloze nieuwe objecten te ontdekken zoals planetoïden en kometen in ons eigen zonnestelsel, planeten bij andere sterren, exploderende sterren en nog veel meer...   Dr. Anthony Brown werkt op de sterrenwacht van de universiteit en geeft leiding aan het Europese consortium dat verantwoordelijk is voor de verwerking en publicatie van de GAIA-gegevens. Wie beter dan hij kan ons vertellen hoe dit reusachtige project verloopt en wat het ons aan kennis over ons heelal gaat opleveren.
De avond op 29 januari begint om 20:00u met de voordracht van Anthony Brown. Daarna zullen de vrijwilligers van de WLS u de gelegenheid geven de telescopen van de Leidse Sterrewacht te bezoeken en – als het weer het toelaat – naar de sterren te kijken. De avond eindigt rond 22:30u. De kosten zijn 3 euro per persoon (inclusief kopje koffie of thee). Heeft u interesse, meld u zich dan aan viaAvondjeSterrewacht@gmail.com.

 GAIA.jpg
 
Geplaatst door wlsadmin op zondag 18 januari 2015 - 21:47:08printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
Programma Avondje Sterrewacht

Aankomende lezingen

Donderdag 29 januari 2015  GAIA
Donderdag 26 februari 2015  Kometen

Kijk voor het volledige programma en tijdstip hier

Heeft u interesse, meld u zich dan aan via AvondjeSterrewacht@gmail.com
 
Geplaatst door wlsadmin op vrijdag 28 november 2014 - 10:11:30printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
http://www.steunleiden.nl/projecten/breng-de-zon-naar-leiden

http://www.dekoepel.nl/zenit/

This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License.